Wednesday, March 4, 2009

mari sini sume

UPU fasa yg ke-2, aku suda isi. Kamu sume mcm mane ? da ke blom ? ouh. Ada yg nk tngu smpi result kua, ada jugak yg nk isi skang. Suka hati kowang la, nk isi bebila pon, asalkan kowang tawu, bila last date nnt. Oke ?

Oke, aku boleh setat cite aku skang. Utk p’getahuan kamu sume, ak da isi upu tuhh. Ak b’sama-sama ngan parents ak, b’bincang b’sama-sama, bg memilih kos yg ak akn amik nnt. P’bincangan itu, cukup lama, baba ngan ibu pon, hampir b’gaduh (lawan mulut la ) Haihhh.selama 2 jam, kami selidik satu2 kos yg akn diklik itu. Dorg btol2 memikirkan masa depan ak. Ak cukup t’sentuh. Ececey !

Di sini, aku ada list kan, kos-kos yg aku pilih tuh. Nak tawu ? sebok jew. Yew, aku nk listkan la nihh.

1. D2600 Diploma Undang-Undang (UDM)
2. E2210 Diploma Perakaunan (UiTM)
3. D2210 Diploma Perakaunan (UDM)
4. D2221 Diploma Pengajian Bank (UDM)
5. E2221 Diploma Pengurusan Bank (UiTM)
6. E2222 Diploma Pengajian Perniagaan (Insuran) (UiTM)
7. D2223 Diploma Kewangan (UDM)
8. E0601 Asasi Undang-undang (UiTM)

Oke. Pasti yg t’tnya-tnya, ‘bnyk nya dia choose tok diploma’ yew, aku tawu la kemampuan aku. Payah kott, asasi tuhh, aku nihh, bkn yew bijak sgt. So, amik la diploma, org ckp, diploma nihh, nk stadi, lama gler, m’bazir tawn, m’bazir masa, m’bazir mcm2 lagik la. Tp, ada baek & buruknya. Oke. Aku list kan kebaikan & keburukan sama ada amik asasi or diploma.

Kebaikan asasi :
- jangka masa yg pendek utk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah. So, pointer kowang, musti tip-top. Kalau ta dpt tip-top, ting ting la. J

Keburukan asasi :
- pelajaran yg bnyk, dibuat dlm jangka masa pendek (pelajaran yg sgt padat). * khas tok bebdk cemerlang la. (yg cemerlang skitt pon, bole kott )

Kebaikan diploma:
- pelajaran yg simple, mudah, dan slowly. Bnyk bebdk dpt cover pelajaran.pointer pon, tingi2 belaka.

Keburukan diploma:
- masa yg terlalu lama utk tamat pengajian, lmbt gler.

* so, timbang-timbang blk, korang ting-tong la diri masing2. baek diploma atau asasi.
Kalau aku, ak choose diploma la kan. Bak kata pepatah, ‘biar lmbt, aslkan, dpt score’.

3 sumpahan:

fazrin. said...

hahah
adeiii ko ni
mcm2 cite la
kjap na amek diploma la
jap na amik asasi la
amik la kau pape pon janji ko blanje ak milo es oke?
ahhahahah

tmah said...

ske ske la weyh.
blanja kau plak. promote blog ak dulu yeah.
:)

shahmi said...

weh sape kata diploma lama??
memang nampak cam lama tp sama je.....
lepas asasi ko kena buat degree tp degree ko lg lama dr diploma disebabkan ko x ambik diploma.....
sebab pe? sebab masa asasi knowledge x kasi cukup so dia masukkan dlm pengambilan degree sebab tu jd lama....
tp kalau ko ambik diploma degree ko kejap je sebab ko dah byk dpt knowledge dr pengambilan diploma....
so choose mana2 pun same gak.... =)