Wednesday, April 1, 2009

Apa kurangnya jadi cikgu ?

Ok. Tajuk kali ini, pasal kerjaya. Best ke, kalau jadi cikgu ?. Ok, ramai cakap best, dan ramai juga yang tidak memberi respon dgn jelas. Mesti lah ada kekurangan dan kelebihan kalau pilih bidang ini.

Kelebihannya :

Cuti sekolah, dapat cuti sekali
Haaa, yg ini memang best. Siapa yg tak nak cuti kan. Masa cuti sekolah, cikgu pun turut sama cuti. Berapa banyak cuti semester dalam setahun ?. 4 kali beb, cuti semester. Gaji masyouk, walaupun time cuti sekolah. Paling best, cuti bulan 12 tuhh, sebulan tak payah pergi sekolah, gaji still on. Boleh lah pergi bersoping kan ?.

Dapat hadiah time Teacher's Day
yg ini lagi best. Tapi, hadiah selalunya dpt kepada cikgu-cikgu yg ajar sekolah rendah. Maklum lah, budak-budak mentah lagi time tuhh. Tapi, cikgu yg ajar sekolah menendah pun, tak kurang hebat juga dpt hadiah. (:

Kerja separuh hari saja
Kalau kerja pagi, petang tuhh dah boleh balik rumah dah, begitu juga kalau kerja di sebelah petang, pagi tuhh, boleh rilex dulu. Jadual kerja pun, tak complex sgt. Boleh uruskan masa, dan org tersayang dgn sempurna. (:

Jadi cikgu favourite student
Zaman sekarang, cikgu yg kena ambil hati para pelajar. Bukan mcm dulu, para pelajar yg ambil hati cikgu. Seperti kata-kata ini, 'Zaman dah berubah, dunia dah maju'. So, kalau nak jadi cikgu yg menjadi pujaan student, first sekali, kena ambil hati para pelajar. Then, cikgu itu mesti pandai buat lawak. Baru tak boring bila belajar. (:

Dapat jadi Tokoh Guru
Jgn ingat cikgu pun tak dapat award mcm artis ok. Sekali-sekala kalau dapat jadi Tokoh Guru tuhh, mmg hebat lah. So, jadi cikgu pun, dapat piala dan boleh masuk majalah sekolah lagi. Kira cikgu ini, 'artis' di sekolah saja lah kan.

Panggilan cikgu, suatu pangkat
Ok. Cuba bayangkan, kalau pergi Pasar Malam pun, ada 'peminat'yg sudi tegur cikgu itu. Maksud aku, kalau korang jadi engineer ke, doktor ke or else, ada org kenal ke ?. Maybe klien korang saja yg kenal kan. Tapi, lain bg cikgu ini, bkn setakat students saja yg kenal cikgu, parents students pun turut kenal sekali. Jadi, tak cukup famous ke ?. Time nak buang sampah kat depan rumah pun, mesti ada 'peminat' yg tegur. Kira mcm tempias artis lah kan ?. Jadi cikgu dalam kawasan taman itu sendiri, mmg best. Tempat korok-korok mcm Pasar Malam, Giant pun, org boleh kenal. Tak ke famous itu ?.

Dapat diskaun bila bersoping
Ok. Ini tak dapat dinafikan. Bila tgh best soping-soping ini, (selalunya kat Pasar Malam lah) mesti ada student yg tolong parents dorg berniaga kan. Katakan lah, bila cikgu nak beli brg yg student itu jual, mesti dpt diskaun. Tak payah mintak pun, parents student tuhh, memang nak bg pun. Kira mcm Y.B lah kan. Kan best mcm ini. Senang hidup. (:

Dapat pahala berganda-ganda
Jadi cikgu pun, pahala bertambah-tambah taw. Jangan tak taw. Senang sajaa, kalau nak tambah pahala ini. Jadi 'cikgu' kepada adik-adik korang pun, pahala masuk jugak. Tunggu apa lagik, pergi lah. (:

Dapat belajar perkataan muda-mudi
Ok. Cikgu pun boleh belajar drpd para pelajar. Contohnya, cikgu boleh lah belajar ayat-ayat zaman sekarang ini, seperti kerek,skema,brutaldan sbg nya. Macam-macam lagi lah. Kalau cikgu tak reti ayat-ayat ini, nnt dilabelkan cikgu ketinggalan zaman. So, cikgu pun dapat lah belajar ayat-ayat yg 'power' ini.

Segala-galanya jimat
Bagi cikgu yg rumahnya dekat dgn sekolah, boleh jimat lah. Pergi sekolah, jalan kaki sajaa. Duit minyak, boleh saving. Lagi pun, boleh exercise sikit. Dengan kata lain, jimat lah. Hidup pun senang. (:



(bersambung)

16 sumpahan:

AzlaN said...

mane keburukan jdik ckgu lak..??
hehee!!

syam said...

mak aku suoh apply maktab prgruan...
tp,x smpt r...
x leh jd cikgu...
hukhuk...

tmah said...

azlan
keburukan ? *kan ada bersambung tuhh. tngu post akan dtg eh.

syam
haha. kau lmbt gila. tak pe, lelaki tak sesuai kot, jadi cikgu. hehe

syam said...

aku dh mnghampakan mak aku...
huhuhu...
x pe..
aku apply yg 2nd intake la..

tmah said...

syam
ouh, boleh jugak.
boleh apply selagi umur belum 20 tahun. ok.
aku mcm nihh, mcm lah org yg uruskan bhgn itu kan. ahahaa.

haz|rah said...

tp jd cg kalo ko garang ckit abes calar kete..
xpsl2 kne bli kete bru..
susah r..

emi said...

ehhh,,knp lepas 20 tahun xley plak.kwn abg aku bley jeee,, 8]

tmah said...

hazirah
tak. aku jadi cikgu yg baik2 punya. cikgu favourite student. (:

emi
mmbr abg kau, maybe ambik KPLI.
itu utk siapa yg dah ada degree, nak jadi cikgu. Bg yg lepasan SPM dan STPM, umur belum 20 tahun, baru boleh apply.Faham tak ?.

Haziq91 said...

heh kebaikkan jew lebih keburukkan x dew pown... patut arr ko tulis pasal cikgu nie nak prmote org jd kerjaya cam ko arr nie ahhaha....

tmah said...

Haziq91
keburukan ada lah. kan bersambung tuhh. bukan nak promote, nak bg tahu saja. hehe. (:

apex said...

nk phale pn kne eklas ngaja
lala

tmah said...

apex,
ya. ikhlas penting. (:

tip tOp :)) said...

mesti ko kuat membebelkan..klo jd cg...hehe(",)

tmah said...

tip tOp :)),
mane ada aku kuat membebel. tak baik tau. hehe. suka cakap jew. (:

tip tOp :)) said...

same ar 2....hehe:))

tmah said...

tip tOp :)),
ada lain sikit lah. hehe