Tuesday, October 27, 2009

Poligami Mungkin?

Pagi tadi aku dengar radio, cerita pasal isu poligami.

Hari ini, dalam kelas agama, ustazah cerita pasal poligami lagi.

Lepas itu, kawan aku pulak cerita pasal isu poligami ini.

Dalam sehari, 3 kali, aku kena dengar hal poligami ni. Apa kes?
Macam² effect aku dapat bayangkan. Effect lebih kepada perempuan lah. Lelaki buat apa.


Ini ada antara jawapan yang biasa apabila bercakap soal poligami ini:

Wanita A : Ah, lelaki. Biasalah. Mana pernah puas.

Wanita B : Ok, aku tak kisah kalau ada lelaki yang nak poligami. Tapi, paling tak tahan kalau dia TAK BERANI nak terus terang dekat wife dia yang 1st tu. Poligami nak, tapi nak terus terang tak berani. Tak gentleman langsung.

Wanita C : Saya tak kisah kalau dia nak kahwin lain. Lagi pun, saya tak boleh nak halang. Itu keputusan individu. Lagi pun, Allah Maha Adil. Mungkin satu hari nanti, dia dapat rasa apa yang saya rasa.


Entri kali ini memang agak dewasa sikit. Boleh lah sekali-sekala. Aku pun tengah tak ada idea nak tulis apa. Kes poligami ni, memang da banyak sekarang. Boleh dikatakan suatu trend.

Apa yang aku tak suka pasal poligami ni, ialah apabila si lelaki tak menjalankan tanggungjawab dia. Dia lebih kepada isteri muda sahaja. Nafkah, keperluan semua tak bagi kat isteri tua lagi. Macam ni ke adil? Dulu masa nak kahwin, janji sana-sini. Sekarang? Habuk pun tadak. Haihh.


Ok, ini pendapat aku saja. Siapa yang tak suka tuh, boleh pergi jauh² :))

9 sumpahan:

Hood Jenova said...

YA untuk poligami;
hahaha

origami best gak.

Anonymous said...

hahahhaa,,hati2 tmah

muszz-uitm said...

hahhaha..hati2 tmah

hussin sahdam said...

poligami???
aku rasa kadamg2 [perlu gak..
hahaha...

nabilah said...

sahdam mmg..!!!
bole pasang 4..

hans said...

poligami?
entah...
best kut
ker tak?
tanya pada sapa yg rasa la kan?

Anonymous said...

-.-'

TMAH said...

Hood Jenova,
ya, bunyi memang nak sama. origami dan poligami. haha ;DD

muszz-uitm,
Kenapa nak kena hati²?

hussin sahdam,
kau memang kan ;DD

nabilah,
whoaa, doa ke tuh? ahha

hans,
okey, nanti aku tanya.

Anonymous,
;DD

TMAH said...
This comment has been removed by the author.